מהפכה בקירור ובמיזוג האוויר: החוק החדש שיעשה סדר בענף ויתרום לאקלים
ביום שלישי, 8 בינואר 2025, עשתה מדינת ישראל צעד משמעותי לעבר עתיד ירוק ובטוח יותר, עם אישור חוק חדש המסדיר את העיסוק בעבודות קירור ומיזוג אוויר. החוק, שגובש על ידי משרד העבודה והרווחה בשיתוף המשרד להגנת הסביבה, מטיל דרישות רישוי והכשרה מחייבות על העוסקים בתחום. מעבר לחשיבותו המקצועית והבטיחותית, מדובר במהלך בעל השלכות כלכליות וסביבתיות רחבות היקף – צעד חיוני במאבק במשבר האקלים.
למה צריך חוק כזה?
תארו לכם מצב שבו כל אחד יכול להתקין, לתקן או להחליף גזי קירור במזגנים – גם בלי הכשרה מתאימה. מעבר לסיכונים הבטיחותיים (חשמל, גזים דליקים ועבודה בגובה), מדובר באחד הענפים המשפיעים ביותר על הסביבה. הסיבה? גזי הקירור בהם נעשה שימוש במרבית המזגנים כיום הם גזי חממה רבי-עוצמה. למעשה, קילוגרם אחד מהם משפיע על ההתחממות הגלובלית כמו שתי טונות של פחמן דו-חמצני – שווה ערך לפליטת גזים של מכונית במשך שנה שלמה!
כדי להפחית את השימוש בגזים אלה ולעבור בצורה בטוחה לגזי קירור חלופיים וידידותיים יותר לסביבה, הכשרה מקצועית היא חיונית. מעבר לאימוץ טכנולוגיות ירוקות, החוק החדש גם מספק מענה לצורך הולך וגובר בהסדרה מקצועית של הענף, דבר שיתרום לבטיחות הציבור ולשיפור השירותים.
השרה להגנת הסביבה: "הכשרה מקצועית היא המפתח לעתיד ירוק יותר"
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, בירכה על המהלך ואמרה:
"אסדרת העיסוק בתחום הקירור ומיזוג האוויר היא צעד קריטי לבטיחות בעלי המקצוע ולציבור כולו. בנוסף, היא תסייע לצמצום סיכונים כלכליים הנובעים מעיכוב המעבר לגזי קירור ירוקים. החוק החדש הוא חלק חשוב במאבק במשבר האקלים. אנו קוראים לכל בעלי המקצוע לעבור את ההכשרה הנדרשת ולהיות חלק מהפתרון. יחד נבטיח מעבר בטוח, חסכוני וידידותי לסביבה."
היתרונות של החוק החדש – לא רק לאקלים
החוק שנכנס לספר החוקים כולל שורה של צעדים שיקדמו את ישראל אל עבר עתיד סביבתי מתקדם:
✅ מעבר לשימוש בגזי קירור עם השפעה סביבתית פחותה – פתרון שימנע נזקים סביבתיים חמורים.
✅ שיפור רמת השירות ובטיחות הצרכנים – מתקינים ומתקנים יידרשו לעבור הכשרה מקצועית מחייבת.
✅ חיסכון כלכלי של מיליארדי שקלים – היערכות הדרגתית לשימוש בטכנולוגיות חדשות תמנע הוצאות מיותרות על תיקונים, צריכת חשמל ותחזוקה לקויה.
✅ עמידה בסטנדרטים בינלאומיים – החוק תואם את תיקון קיגאלי לפרוטוקול מונטריאול, המחייב הפחתת השימוש בגזי חממה מזיקים.
✅ שיפור היעילות האנרגטית של מערכות מיזוג האוויר – בזכות הכשרה מתאימה, מערכות הקירור החדשות יעבדו בצורה טובה יותר, יחזיקו לאורך זמן, ויצרכו פחות חשמל.
מה זה אומר בפועל לבעלי המקצוע?
כיום, ישנם למעלה מ-3,000 טכנאים שכבר עברו את ההכשרה הנדרשת לקבלת הרישיון. החוק החדש מחייב את כל בעלי המקצוע בתחום לעבור הכשרה רשמית, שתעניק להם כלים לעבודה עם מערכות קירור מתקדמות. ללא רישיון מתאים, לא יוכלו אנשי מקצוע לעסוק בהתקנה, תיקון ותחזוקה של מערכות מיזוג.
בנוסף, תקן ישראלי 994, המסדיר את השימוש במזגנים קטנים, יעודכן כדי לאפשר שילוב של מערכות קירור חדשות המבוססות על גזים ירוקים. המשמעות? תחרות מוגברת בשוק, הוזלת עלויות למשתמשים, ושיפור משמעותי בביצועי המזגנים הביתיים.
כבר היום – חלופות ירוקות למערכות קירור גדולות
בעוד ששוק המזגנים הביתיים עובר שינוי משמעותי בזכות החוק החדש, בענף מערכות המיזוג והקירור הגדולות (בהספק של מעל 18 קילוואט) כבר היום ניתן להשתמש בטכנולוגיות ירוקות. המשרד להגנת הסביבה פרסם מדריך מפורט לתעשייה ולמסחר, המסייע לעסקים ולמוסדות לבצע מעבר חלק ובטיחותי למערכות קירור מתקדמות וידידותיות יותר לאקלים.
מה הלאה? ישראל מתקדמת לעתיד ירוק ובטוח יותר
החקיקה החדשה היא צעד משמעותי נוסף לקידום מדיניות האקלים של ישראל. היא תסייע לא רק לצמצם פליטות של גזי חממה, אלא גם להפוך את הענף למקצועי ומתקדם יותר. מעבר לכך, היא צפויה לתרום להפחתת יוקר המחיה על ידי יצירת שוק תחרותי יותר, שימוש בגזי קירור זולים, חיסכון בחשמל והפחתת הוצאות תחזוקה.
אין ספק – ישראל עושה צעדים חשובים לעבר עתיד ירוק וחסכוני יותר. עם כניסת החוק לתוקף, זה הזמן לבעלי המקצוע להתאים את עצמם לשוק החדש ולהבטיח שהם חלק מהדור הבא של טכנאי הקירור והמיזוג.
⏳ המהפכה כבר כאן – ואתם מוכנים להיות חלק ממנה?